„Czy demokracja i prawa człowieka są zagrożone?”

dodano 2017-04-24 08:30 w kategorii: Ludzie

Porozmawiają o skoku na sądy

Najpierw Trybunał Konstytucyjny, organy ścigania i media publiczne. Teraz PiS próbuje podporządkować sobie sądy. O tym, w jaki sposób działania obozu władzy przełożą się na stan demokracji i prawa jednostek, już 27 kwietnia będą dyskutować eksperci w ramach trzeciej debaty „Klubu Trybuny” w Otwocku.

Każda debata w ramach „Klubu Trybuny” w Otwocku dotyczy najbardziej aktualnych problemów.
W spotkaniach z udziałem licznej publiczności biorą udział znane z pierwszych stron gazet osobistości życia publicznego. Podczas pierwszej debaty dyskutowano na temat konieczności utrzymania kompromisu aborcyjnego. Tematem przewodnim drugiej debaty była nieodpowiedzialna reforma edukacji.

W ostatnim czasie z oburzeniem obserwujemy bezpardonowy atak na sądy i niezawisłość sędziowską oraz próbę podporządkowania sobie przez polityków wymiaru sprawiedliwości pod płaszczykiem zmian w ustawie o Krajowej Radzie Sądownictwa – mówi Lucyna Rutkowska, przewodnicząca Rady Powiatowej SLD w Otwocku. – Od wybitnych ekspertów chcemy dowiedzieć się, w jakim stopniu wprowadzane przez rząd zmiany mogą zagrozić stanowi demokracji i prawom człowieka w Polsce – dodaje przewodnicząca.

Tym razem w gronie prelegentów znajdą się: Danuta Przywara – działaczka społeczna, socjolog, współzałożycielka Komitetu Helsińskiego w Polsce, odznaczona Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski oraz sędzia Waldemar Żurek – rzecznik prasowy i członek Krajowej Rady Sądownictwa, sędzia Sądu Okręgowego w Krakowie.

Debata „Czy demokracja i prawa człowieka są zagrożone” odbędzie się w czwartek 27 kwietnia w Kawiarni Klubowej w Otwocku przy ul. Poniatowskiego 1. Początek spotkania, otwartego dla wszystkich zainteresowanych, zaplanowano na godz. 18.

W.D